What Is Prague Powder and How to Use It?

Hvad er Prag Powder Og hvordan skal man bruge den?

Posted on: January 16, 2023



Bevarelse af fødevarer er en gammel proces, som mennesker har brugt til at bekæmpe fødevaremangel under tørke, epidemier og oversvømmelser. Det er måske lige så gammelt som processen med at ryge mad.

Fødevarekonservering er en gammel proces, som mennesker har brugt til at bekæmpe fødevaremangel under tørke, epidemier og oversvømmelser. Det er måske lige så gammelt som processen med at ryge mad. Over tid har den måde, vi opbevarer og behandler fødevarer på, udviklet sig på flere måder. Der er nye metoder, materialer og stoffer, vi bruger til at holde vores mad frisk i længere tid.

Selvom meget har ændret sig ved hærdningsprocessen, forbliver salt kongen af alle ingredienser. Prag pulver, populært kendt som Prags salt eller salt, blev opfundet i Prag for at helbrede kød før grillning. Det blev brugt for længe siden, da Prag var en del af det habsburgske imperium, som blev grundlagt tilbage i 1526. Det viser bare, hvor populært og effektivt Pragsalt er!

Typer af Prag-pulver

Med transformationen af madlavningsmetoder er mennesker ikke længere afhængige af lokale røgerier til at kurere kød. I stedet foretrækker vi at få en personlig grilloplevelse med en madryger. Kødet og udskæringerne varierer alt efter vores valg, hvorfor almindeligt salt er måske ikke tilstrækkeligt til alle behov. Pragpulver kommer i to varianter: den ene er til at tørre større udskæringer, mens den anden foretrækkes til mager kød.

Pragsalt til saltning af magert kød

Den første variation er sammensat af 6,25 procent natriumnitrit og 93,75 procent bordsalt eller natriumchlorid. Blandingen er mere salt end almindelig salt og er perfekt til korte kure. Det betyder, at det kan bruges til at helbrede kød, der ikke kræver langvarig tilberedning, såsom pølser, corned beef og fisk.

Pragsalt til hærdning af større udskæringer

Den anden variant er mere velegnet til kød, der kræver længere hærdning og tager timer at blive tilberedt, såsom hård salami og land skinke. Den anden variation er sammensat af natriumnitrat, natriumnitrit og bordsalt. Ligesom den første variant er denne type Pragsalt ekstremt salt sammenlignet med normalt bordsalt. Når det bruges til at kurere kød, vil natriumnitrat nedbrydes og danne natriumnitrit, der ikke efterlader spor af den førstnævnte forbindelse.

Fordele ved Prag-pulver

Salt har altid været den primære ingrediens til at kurere kød på grund af dets antibakterielle egenskaber. Det fremmer en proces kaldet osmose, hvor væsken inde i cellerne trækkes ud af cellevæggene. Da bakterier kan vokse på disse celler og forårsage madforgiftning eller fordærv, kan salt effektivt ødelægge dem og endda forhindre yderligere vækst. Selvom normalt salt helbreder kød og dræber bakterier, er det muligvis ikke effektivt mod alle mikrober. Derfor er Prag-pulver en bedre løsning. Pragsalt kan forhindre væksten af dødelige bakterier, der forårsager botulisme, hvilket bordsalt ikke kan.

Prag pulver får en naturlig pink farve for at skelne det fra normalt bordsalt. Udover at forbedre smagen og konsistensen af kødet, giver Prag-pulveret også en rosa nuance til kødet. Det reagerer med proteinkomponenten i kød for at give en naturlig lyserød farve.

Brug af Prag-pulver

Forveksle aldrig Prag-pulver med almindeligt salt. Som tidligere nævnt er det meget mere salt end normalt bordsalt, så lidt rækker langt. For eksempel vil en spiseskefuld Prag-pulver være nok til at helbrede 5 pund kød skåret i stykker. Også indtagelse af Prag-pulver i store mængder kan forårsage sygdom. Overforbrug af Pragsalt kan gøre kødet saltere eller endda bittert i nogle tilfælde. Så næste gang du er indstillet på at bruge dette lyserøde vidunder til at kurere kød, før du ryger, husk, mindre er mere.

Tips til at ryge speget kød

Nu hvor du kender fordelene ved Prag-pulver, er du måske klar til at ændre dit grillspil. For at tage din madrygeoplevelse til næste niveau, deler vi nogle super nemme tips om rygning af speget kød.

Hold det lavt og langsomt

Madrygning er en langsom proces, så vær tålmodig. Det gøres ved lav varme, hvilket er hvordan den intense røgede smag absorberes af maden.

Glem ikke at tilføje fugt

Husk, at salt allerede har drænet væsken fra cellerne, så det kan blive skørt eller tørt under rygning. Brug en sprayflaske eller en børste til at påføre lidt olie eller vand under rygning. Dette vil holde kødet mørt og saftigt.

Få en professionel madryger

At have en god madryger er en game-changer. Du behøver ikke at passe den under hele grillprocessen. I stedet kan du nyde at besøge venner og familie, mens grillen arbejder. Det bedste eksempel er Bradley Smoker. Rygeren kommer med avancerede funktioner som en digital konsol, automatisk feeder og dobbelte varmeelementer, der kræver en vis overvågning. En Bradley Smoker fungerer bedst med Bradley Bisquettes.

Vi håber, at oplysningerne om Prague Powder har været nyttige. Og med disse Bradley-tip og -tricks til madrygning kan du med større selvtillid fyre din madryger op i den næste feriesæson.

Se hele vores katalog med artikler om saltning og saltning af dit kød her:
Hvad er forskellen mellem bejdsning, saltning, marinering og hærdning?
Konservering og rygning af kød til hjemmemadkonservering
Vejledning om saltning og saltning af dit kød til madrygning

For flere gode ideer til, hvordan du får mest muligt ud af din Bradley Smoker, tjek de fantastiske artikler om vores Bradley Smoker Mad Rygning Blog for flere tips og tricks.