Best Practices to Freeze and Thaw Meat

Bedste praksis at fryse og tø kød

Posted on: January 17, 2023



Der er ingen bedre måde at strække en dollar på end at købe fødevarer i løs vægt. Så kan du fryse det overskydende for at spare dig selv til købmandsbutikken. Kød er en ting, som bør fastfryses for at forlænge dens levetid-her er flere spidser til frysning og optøning af kød.

Der er ingen bedre måde at strække en dollar på end at købe mad i løs vægt. Du kan derefter fryse det overskydende for at spare dig selv for ture til købmanden. Kød er en ting, der bør fryses for at forlænge dets levetid – her er flere tips til at fryse og tø kød korrekt op.

Forberedelse til frysning

Ved frysning og optøning af kød er det vigtigt at følge fastlagte regler for at sikre, at det er frosset og optøet ordentligt. Det første du skal gøre er at overveje størrelsen på dit kød og emballagemulighederne. Hvis du fryser indkøbt kød, der allerede er vakuumpakket, skal du ikke gøre meget. Alt andet kød kræver dog noget arbejde, før det lægges i fryseren.

Før noget andet skal du fjerne det overskydende fedt på kødet. Derefter skal du skære kødet i små stykker. Indfrysning af kød i små portioner sikrer, at det fryser jævnt og hurtigt. Det bliver også lettere at tø op og koge senere hen.

Korrekt emballage til frysning

Dernæst skal du vælge korrekt emballage, alt efter kødets størrelse. Prøv at holde dig til emballage, der svarer til den mængde kød, du vil fryse. For de bedste resultater skal du ikke opbevare kød ved stuetemperatur for længe før frysning. Hvis du ikke planlægger at tilberede det med det samme, så tag det direkte fra butikken til fryseren. At fryse kød i plastikposer er en af de bedste måder at gøre det på. Det er virkelig nemt og hurtigt at gøre. Du kan nemt putte kødet i plastikposer og fryse det ned med det samme.

Hvis du kun fryser en lille mængde kød, kan du blot lægge maden i en frysepose, lukke den tæt og fryse den ned. Sørg for at fjerne så meget luft som muligt, før posen forsegles. Hvis du planlægger at fryse meget kød, skal du købe en vakuumforsegler. Vakuumforseglere er designet til at forsegle madvarer tæt og sikre, at intet lækker fra posen.

De forhindrer også dit kød i at absorbere andre smagsstoffer i fryseren, der kan forstyrre kødets naturlige smag. Du kan finde vakuumforseglere hos næsten enhver købmand. Alternativt kan du lave din egen vacuum sealer ved at følge en af de mange tutorials online. Du kan bruge enten genlukkelige fryseposer eller genanvendelige poser med en vakuumforsegler.

Hvis det ikke er muligt, så læg kødet på et stykke vokspapir eller bagepapir og vikl papiret tæt om kødet. Du skal så lægge kødet i en frysepose. Sørg for at mærke pakkerne med dato og kødtype.

Temperaturområder i fryseren

En anden vigtig faktor at overveje er, at temperaturen inde i fryseren skal holdes på 40 °F eller derunder. Dette er for at sikre, at kødet ikke tøer op, før du planlægger at tilberede det. Derfor skal du minimere antallet af gange, din fryserdør åbnes, eller måske bruge en, der ikke bliver brugt så meget. Tilføj en iltabsorber i bunden af din fryser, og sørg for, at døren til fryseren er lukket tæt, så luften ikke cirkulerer i hele fryseren.

Korrekt optøning

Ved optøning af kød er det vigtigt at være forsigtig for at forhindre sygdom. Hvis der er en chance for, at kød er blevet forurenet af bakterier, så lad være med at tø kødet op overhovedet. Dit helbred bør komme først.

Den bedste måde at tø frosset kød og fjerkræ på er at stille dem i køleskabet natten over. Dette er dog en langsom metode til optøning af kød og kan faktisk tage længere tid for større udskæringer. Hvis du skal tø den op hurtigere, så læg den i en vask med koldt vand. Skift vandet hvert 30. minut. Du kan bruge mikroovnen til at tø mindre stykker kød op.

Forsøg ikke at tø kød op på køkkenbordet ved stuetemperatur, uanset hvor sulten du end måtte være. Den ydre del vil sandsynligvis tiltrække alle slags bakterier, mens du venter på, at indersiden tøer op.

Genfrysning af kød

Genfrysning af kød og fisk kan få skadelige bakterier til at vokse, især hvis kødet blev bragt til stuetemperatur. Når kødet eller fisken er optøet, kan væsken, der siver ud, indeholde bakterier.

Hvis du bruger et køleskab til at tø kødet op, vil det være sikkert at genfryse. Kvaliteten holder dog ikke - når kød eller fisk fryses, fryser vandet inde i cellerne. Disse iskrystaller kan beskadige cellevæggene. Hver efterfølgende genfrysning vil sænke kvaliteten af dit kød.

Frysetider

Forskellige slags kød har forskellige levetider. Opbevar som hovedregel ikke kødet i fryseren i mere end et år. Selvom det stadig kan være sikkert, er smagen og kvaliteten måske ikke den bedste. Hvis du fryser tilberedt kød, vil kvaliteten falde endnu hurtigere, nogle gange på endnu mindre end 3 måneder. Overvej dette, før du starter din fryseproces.

Vil du lære mere om frysning og optøning af kød? Tjek nedenstående artikler:
Frysning og optøning af kød Metoder til at bevare smag
Kan du fryse røget ribben?
Sådan fryses og genopvarmes kød korrekt

For flere gode ideer til, hvordan du får mest muligt ud af din Bradley Smoker, tjek de fantastiske artikler på vores Bradley Smoker Mad Rygning Blog for flere tips og tricks.