What is Curing, Why, and How to Do It?

Hvad er Hærdning, hvorfor og hvordan gør man det?

Posted on: January 16, 2023



Forbandelsen er processen med at tilføre salt til maden, før den bliver kogt. Metoden hjælper med at bevare fødevarerne naturligt. Siden ældgamle tider har mennesker lært at opbevare mad ved at bevare mad. Curing og rygning var de to mest populære metoder til dette formål.

Hærdning er processen med at tilsætte salt til maden, før den tilberedes. Metoden hjælper med at bevare maden naturligt. Siden oldtiden har mennesker lært at opbevare mad ved at konservere mad. Hærdning og rygning var de to mest populære metoder til dette formål.

Her skal vi diskutere fordelene ved at kurere mad og forskellige metoder til at gøre det.

Fordele ved hærdning

Mange af jer tror måske, at hvis man kan smage maden til med marinader og sauce, hvorfor så prøve at kurere. Det har selvfølgelig også sine fordele, der gør maden mere smagfuld og mere sikker til indtagelse. Her er hvad hærdning gør ved maden.

Forhindrer bakterievækst: Hærdning reducerer fødevarens vandlagringspotentiale ved at ændre dens kemiske sammensætning. Dette skaber en ugunstig overflade for mikrober at yngle.

Reducer madforgiftning: Da det forhindrer bakterievækst i maden, gør det det også mere sikkert at spise, hvilket reducerer risikoen for madforgiftning.

Forbedret holdbarhed: Da det beskytter maden mod bakteriel forurening, øger det også fødevarens holdbarhed. Dette er med til at bevare maden naturligt i længere tid.

Tilføjer smag: Hærdning involverer brugen af salt, sukker og nitrit eller nitrat. Salt tilføjer smag til maden, sukker afbalancerer saltets hårdhed, og nitrit eller nitrat sænker harskning og balancerer smagen yderligere.

Metoder til hærdning

Saltning sker hovedsageligt til rygning af kød. Der er 4 populære metoder til at kurere kød, som vi vil diskutere her.

Tørhærdning: I denne proces påføres tørkurblandingen direkte på kødets overflade. Det overføres derefter til en zip lock-pose og sættes på køl i et par timer. Generelt kureres skinke eller mindre stykker kød på denne måde.

Vådhærdning: Den tørre hærdeblanding kombineres med vand for at skabe en højkoncentreret opløsning kaldet saltlage. Kødet gennemblødes helt i denne opløsning eller sprøjtes ind i det ved hjælp af en kødpumpe. Derefter stilles kødet i køleskabet i et par timer.

Kombinationshærdning: Denne proces involverer både tør og våd saltning. Her bliver den ydre overflade af kødet kureret med en tør blanding, og indersiden smages til ved indsprøjtning af saltlagen. Resten af processen foregår i køleskabet som våd eller tør hærdning.

Pølsehærdning: Denne proces er helt anderledes end ovenstående. I denne metode kombineres kurblandingen med hakket kød, som derefter stilles på køl et stykke tid. Pølsen tages ud lige inden tilberedning.

For flere gode ideer til, hvordan du får mest muligt ud af din Bradley Smoker, tjek de fantastiske artikler om vores Bradley Smoker Mad Rygning Blog for flere tips og tricks.