Koldrygning kan klares hjemme med det rigtige udstyr og lidt tid og opmærksomhed. Det er ikke en "sæt det og glem det" madlavningsløsning, men det er stadig nemt, og alle kan gøre det!
Interessant nok koldrøger nogle mennesker mad uden brug af en madryger. Alt du behøver er røg, et fødevaresikkert stativ og en stor beholder til at dække maden i et røgfyldt miljø til en koldryger af gør-det-selv-typen. En Bradley madryger fungerer rigtig godt, men det er ikke den eneste måde at få arbejdet gjort.
Nu er den første ting at vide om koldrøgning, at den ikke tilbereder maden. Det er simpelthen processen med at påføre en røgsmag ved lave temperaturer (alt fra 40°F-100°F, aldrig højere end 120°F). Som en generel tommelfingerregel, jo køligere du kan holde dit kød, jo bedre når det kommer til koldrøgning. Kølere temperaturer gør det muligt for kødet at holde på mere fugt, opnå et bedre røget udseende og forblive beskyttet mod bakterier.
Koldrøgning er ikke en madlavningsmetode
Da koldrøgning ikke er en tilberedningsmetode, bliver koldrøgede fødevarer normalt saltede eller saltede, før de koldrøges. Grunden til at gøre dette er at sikre, at bakterier ikke vokser på maden under koldrygningsprocessen. Du behøver dog ikke at saltlage eller kurere hele tiden. Noget kød såsom svinekoteletter, oksekødsbøffer og kyllingebryst kan koldrøges, inden det grilles, bages eller steges med det ene formål at forstærke smagen. Så i virkeligheden kan du koldrøg stort set alt, hvad du har lyst til.
Hvad er den nemmeste mad til koldrøgning?
Ost
Koldrøgningsost er langt den enkleste koldrøgningsproces, og det er meget sjovt at eksperimentere med, fordi der er så mange slags derude. Hvis dette er dit første forsøg på at koldrøge noget, så ville ost være et lavrisikovalg.
Populære oste omfatter cheddar, gouda, schweizisk, pepper jack, fontina og mozzarella. Andre slags som provolone og parmigiana kan og bør prøves, men de ovenfor nævnte er de mere typiske favoritter.
De mest almindelige træsorter, der bruges til koldrøgende ost, omfatter æble, cheery, pecan og ahorn for en subtil, men stadig mærkbar røget smag og hickory for en rigere, tykkere røgsmag. Det er bedst at undgå at bruge træ, der er blevet behandlet eller kommer fra en ukendt kilde.
Ostehandler eller ej, prøv rygeost. Når du smager din egen kolde rygeost, vil du undre dig over, hvorfor du aldrig har gjort det før!
Andre populære koldrøgede fødevarer omfatter:
- Kvalitetsudskæringer af oksekød
- Landskinker
- Bacon
- Pølser
- Laks
- Rogn
- Frugt & Grøntsager
Prøv din hånd med koldrøgning i dag, selvom du ikke har en ordentlig madryger, og lad os vide, hvordan din mad bliver til i kommentarerne nedenfor!