Is It Safe To Reuse Brine?

Er det sikkert at Genbruge saltlage?

Posted on: January 12, 2023Har du tænkt på, om det er sikkert at genbruge din laksebrint til en næstsidste omgang laks? Med andre ord, du spekulerer på, om du kan brine, så ryge din fulde Bradley, og så gøre hele processen om igen med det samme, med samme brint?

Undrer du dig over, om det er sikkert at genbruge din lakselage til en anden batch laks næste dag? Med andre ord, du spekulerer på, om du kan saltlage, så ryge din fuldt fyldte Bradley, og derefter gøre hele processen om igen med det samme ved at bruge den samme saltlage? Nå, svaret er:

Nej, det er ikke sikkert at genbruge saltlage

Størstedelen af fødevarebårne bakterier lever på den ydre belægning af kødet. Din saltlage vil svømme med det - bogstaveligt talt. Det er ikke sikkert at genbruge saltlagen! Kassér saltlageopløsningen efter brug. Lagen vil indeholde proteiner, blod og andre ting fra kødet, der er gennemblødt i det. Ud fra et fødevaresikkerhedsmæssigt synspunkt er det ikke tilrådeligt at genbruge saltlage, selvom det koges først.

Du bør dumpe det i afløbet efter første brug. Udover at være usikker, er saltholdigheden (koncentrationen af salt) i saltlagen blevet sænket, og andre smagsstoffer er svækket.

Hvis du fjerner sikkerhedsproblemet, vil din saltlage ikke have den samme mængde ingredienser, da den første fugl absorberede en hel del af dem. Genbrug af saltlage er dårlig praksis både ud fra et sikkerheds- og smagssynspunkt.

For at gøre det kort og enkelt, på grund af osmosens virkning – bevægelsen af vand med en høj koncentration af salt (saltlage) til hvor saltkoncentrationen er lavere (kødceller). Afhængigt af hvor længe du saltlage, vil denne proces fortsætte, indtil koncentrationen af salt er ens i både saltlage og celler. Sænkning af saltindholdet kan også fremme bakterievækst.

Pro tip: Her er vores ekspertvejledning i saltning og hærdning for en mere dybdegående læsning om disse vigtige madrygningsprocesser.

Kan saltlagen bruges for anden gang med samme fødevaretype?

Fødevaresikkerhed 101 – Genbrug aldrig en saltlage, når den først har haft mad i sig. Jeg er sikker på, at fødevareforskerne derude kan fortælle os, hvordan og hvornår og hvorfor du måske kan, men jeg anbefaler ikke at gøre det. Hele spørgsmålet er krydskontaminering, ønsker du at blive madforgiftet? Nej, ikke mig.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg stadig ønsker at genbruge saltlagen?

At lave en saltlage kan være tidskrævende, når du har meget at få saltet. Ingredienserne til saltlage er dog billige. Hvis du skal spare på omkostningerne til den saltlage, du skal lave, så gør dette. Det er en sikker og hurtig måde, hvorpå du kan bestemme, hvor meget saltlage du rent faktisk har brug for. Vej den fisk, du skal saltlage, læg den i en beholder og tilsæt vand for at dække den med en tomme. Fjern fisken og mål vandet (1 pint = 1 pund; 1 quart = 2 pund; 1 gallon = 8 pund osv.). Hvis vandet vejer mindst 50 % af fiskens vægt, er det alt hvad du behøver, hvis det ikke tilfører mere vand. Så skaler du bare opskriften proportionalt med den mængde vand, du bruger.

For flere gode ideer til, hvordan du får mest muligt ud af din Bradley Smoker, tjek de fantastiske artikler om vores Bradley Smoker Mad Rygning Blog for flere tips og tricks.