What is a Rub, Why and How to Do It?

Hvad er en RubHvorfor og hvordan skal vi gøre det?

Posted on: January 16, 2023



Gnidning er et vigtigt skridt for at mestre kunsten i at ryge. En gnid er en hemmelig ingrediens, der gør alle røget mad lip-smacking. En gnist ikke blot forstærker smagen og smagen af maden, men forstærker også dens farve og lugt af den. Uanset om det er at ryge eller grille, hvis du vil skabe lidt magi, så er det en god måde at gøre det på.

Gnidning er et vigtigt skridt for at mestre kunsten at ryge mad. En rub er en hemmelig ingrediens, der får enhver røget mad til at mundrette. En rub forstærker ikke kun smagen og smagen af maden, men intensiverer også dens farve og lugt af den. Uanset om det er at ryge eller grille, hvis du vil skabe noget magi, er en rub en god vej at gå.

Vi vil give dig korte detaljer om rubs og deres anvendelse i denne artikel sammen med nogle pro-food rygning tips. Så, uden videre, lad os starte med definitionen af en rub.

Hvad er en Rub?

En rub er en blanding af forskellige smagsgivende ingredienser eller krydderier, der påføres over hele råkost før rygning eller grillning. En rub kan tilberedes ved at blande krydderier eller urter eller begge dele. Rubs er generelt af to dominerende smagsvarianter, salt og sødt. Du kan eksperimentere med andre smagsvarianter som krydret, skarp, jordagtig osv.

Der er to typer gnidninger, tør og våd. Hver type rub har sine unikke fordele og forberedelsesproces, der gør madrygning sjovt.

Gnid af tør type

Som navnet antyder, laves dry rub kun med tørre ingredienser som krydderier, urter, formalede frø osv. For at påføre dry rub skal du bruge hænderne til at smøre det ud over det rå kød og lade det hvile et stykke tid. Dette vil sikre, at smagen absorberes i maden, hvilket forbedrer dens smag.

Fordele ved Dry Rub

  • Skaber en god forkullet skorpe på den ydre del
  • Tilfører ikke ekstra fugt til maden og gør den mør. Det betyder, at det er bedst til fødevarer, der tilberedes hurtigere og ikke kræver en mørner.
  • Bevarer kødets naturlige smag og forstærker den.

Forberedelse af Dry Rub

Du skal skabe en basissmag, før du påfører den tørre rub. Generelt foretrækkes paprika, chilipulver eller løgpulver her. Derefter kan du tilføje en blanding af krydderier eller urter afhængigt af den type mad, du vil tilberede. Her er en liste over krydderier og deres smag til at forberede en tør rub.

Salt: Giver en salt smag til maden uden at ændre den naturlige smag. Konservesalt eller koshersalt er perfekt til dette formål.

Sukker: Det tilføjer kun sødme til maden og bør bruges i kombination med andre krydderier eller krydderurter. Råsukker eller brun farin kan bruges til madrygning.

Peber: Hvis du vil tilføje en tungekildrende smag eller en mildt syrlig smag til maden, så gå efter peber. Du kan bruge paprikapeber, sort peber, cayennepeber eller chilipeber efter smag.

Kanel/ Muskatnød: For en jordagtig smag, prøv at bruge lidt kanel eller muskatnød til den tørre gnidningsblanding. For meget af nogen af disse kan have en uønsket effekt.

Urter: Krydderurter som timian, rosmarin, fennikel, hvidløg, ingefær, basilikum, oregano osv. tilføjer unik smag til maden. Du kan tilføje nogen eller to af disse med en blanding af andre krydderier i din tørre rub.

Våd Type Rub

Wet rub indeholder de samme ingredienser som dry rub, men har en flydende base tilsat. Den våde rub påføres ved at dyppe råkost helt i den og derefter lade den stå et stykke tid. Dette vil ikke kun hjælpe smagen til at trænge ind i maden, men den flydende base vil også tilføje fugt til den.

Fordele ved Wet Rub

  • Ideel til langsom tilberedning, da den tilfører fugt til maden og forhindrer den i at tørre ud.
  • Fungerer som en mørner udover at forstærke smagen.
  • Giver god forkulning på ydersiden, samtidig med at den holder den saftig og mør

Forberedelse af våd rub

Den våde rub fremstilles ved at blande en blanding af krydderier eller urter med en slags væske. Generelt anses en pasta-lignende eller cremet konsistens bedst for våd gnidning. Her er en liste over væsker brugt som base.

Olie: Olie tilføjer kun mørhed til maden uden meget smag. Olivenolie er den bedst egnede base til alle våde gnidninger.

Eddike: Det tilføjer en syrlig og syrlig smag til maden, hvilket gør den saftig. Du kan bruge enhver form for eddike til dette formål.

Juice: Frugtjuice indeholder nogle kemikalier, der fungerer som et naturligt mørningsmiddel. Ananasjuice er ret populær til at tilberede våde gnidninger.

Alkohol: Øl, vin, whisky osv. tilføjer en unik smag til maden, samtidig med at den tilføjer dens mørhed.

Tips om madrygning

Nu hvor du har en grundlæggende idé om at forberede rubs, kan du trygt spille pitmaster til din hjemmefest med disse madrygningstips.

  • Foretrække langsom tilberedning, da det bevarer madens mørhed og naturlige smag.
  • Brug en termometer for at kontrollere tilberedningen for at undgå overkogning
  • Brug råt kød af den bedste kvalitet til rygning, da rå mad vil absorbere den røgede smag bedre end halvkogt mad.
  • Brug en professionel madryger med avancerede funktioner og digitale kontroller. Heldigvis har vi Bradley Smoker, der kommer i et ergonomisk design med den nyeste teknologi.
  • Brug godt træ til at bevare duften og smagen af din mad. Igen kom Bradley Bisquettes til undsætning her. Bradley Bisquettes er specialdesignede træflis, der slukker, før de bliver til aske, og redder din mad fra at lugte.

Hermed er vi nået til slutningen af dagens tips om barbeque rubs og madrygning. Håber disse Bradley tips og tricks har været nyttige for dig.

Interesseret i at tjekke mere information om meat rubs? Se ikke længere end vores artikler om:
3 hjemmelavede rubs til at tage din røgede kylling til det næste niveau
Berømte gnidningstyper parret med lækre opskrifter

For flere gode ideer til, hvordan du får mest muligt ud af din Bradley Smoker, tjek de fantastiske artikler om vores Bradley Smoker Mad Rygning Blog for flere tips og tricks.