Veltilberedt kød skal nydes, ikke kun indtages. Perfekt krydret kød kan være gnisten til en dejlig middag eller grillsession. En af de største faktorer, der adskiller en kok og en nybegynder i køkkenet, er korrekt madlavning og krydderier.
Salt og peber er de to mest kendte krydderiingredienser, men listen strækker sig langt og ud over til at omfatte andre såsom urter, citron eller krydderier, der kan passe godt til dit kød.
Disse krydderingredienser hjælper med at holde kødet fugtigt, saftigt og krydret. Krydderier er ansvarlige for de dybe smage og harmonerer med de øvrige ingredienser for at tilbyde et super velsmagende kødmåltid.
Du kan krydre dit kød til tre forskellige smage: krydret, surt eller sødt. Dette vil afhænge af dine smagspræferencer, med en række smagsvarianter at vælge imellem.
Hvornår skal jeg tilføje min krydderier?
Kød er altid bedst, når det krydres før tilberedning. Brug et par minutter på at drysse eller smøre kødstykkerne med krydderier, før du smider dem i bradepanden eller rygeren. Dette er den bedste måde at gøre det på, da det giver mulighed for at smagen forbedres under madlavning. Vi anbefaler at krydre dit kød lidt før tilberedning for at lade det bundfælde sig og absorbere for et mere velsmagende resultat.
Du kan også tilføje nogle krydderier mod slutningen af madlavningen for at forstærke smagen diskret. Vær opmærksom på, at dette kun er for at forbedre smagen og ikke den indledende krydderi.
De forskellige typer krydderier
At vælge den type krydderi, der skal bruges, bør være dit første skridt. Dette er et vigtigt skridt, da du skal sikre, at du har den ideelle kombination af krydderier, du har brug for til en perfekt parring. Nøglen til at bemærke er, at forskellige typer kød kan kræve forskellige typer krydderier.
Vi har allerede fremhævet salt og peber som de to mest brugte kødkrydderier. Salt er det foretrukne krydderi, da det hjælper med at trække vand ud og forbedre kødets naturlige smag. Det gør også kødstykket mere delikat og rigere på smag. I nogle tilfælde bruges salt som en gnidning til forskellige typer kød, fra oksekød og lam til kylling, for at hjælpe med at mørne udskæringer.
Forskellige krydderier kan kategoriseres baseret på smagen, lige fra saltvand, sure og varme krydderier.
- Saltvand – salt
- Syrlig – citron, citronsaft, appelsinjuice og eddike
- Hot – paprika, cayenne, peberkorn, hakket peber, karry og diverse peberkrydderier
Krydderiet, der skal bruges på en bestemt type kød, afhænger af den smag og smag, du har brug for. Vi har formuleret en hurtig guide for at gøre det nemt, hvis du ikke er sikker på, hvilken type krydderi du skal vælge
- Oksekød: cayenne, paprika rosmarin, dild, laurbærblad, oregano, persille, gurkemeje
- Kylling: muskatnød, peber, timian, laurbærblad, persille
- Fisk: laurbærblad, cayenne, dild, oregano, persille, paprika, estragon, basilikum, purløg, fennikel
- Svinekød: basilikum, oregano, persille, rosmarin, timian, salvie, kardemomme
- Lam: mynte, paprika, kardemomme, basilikum, gurkemeje, rosmarin
Hvis du er ny i verden af krydderier, skal du være opmærksom på, at mindre er mere, når det kommer til krydderier. Vi anbefaler at være forsigtig, når du tilføjer krydderier til dit kød. At blande forskellige krydderier for at komme frem til en pasta kan også være udfordrende. Tilsæt forsigtigt krydderierne og undgå at overdrive dem. Du kan også henvise til din opskrift eller madlavningsmanual for at sikre, at du får de rigtige mængder.
Husk, det er meget nemmere at tilføje krydderier efter smag end at tynde overdrevet krydret kød.
Afsluttende tanker
Sammenfattende smager oksekød generelt lækkert, når det krydres med enhver kombination af salvie, rosmarin, oregano eller hvidløg. Du kan også vælge et enkelt krydderi, og resultatet bliver muligvis et læskende måltid. Fjerkræ eller kylling passer godt til citrongræs, paprika eller safran, hvilket afhænger af din smag og præferencer. Fisk er traditionelt kendt for at bryde ind i en forbedret naturlig smag, når den smøres eller drysses med gurkemeje, tørt sennepspulver eller timian.
Du fortjener også chancen for at vælge måden at krydre dit kød på. Du kan vælge at lægge kødet i en pose af marinaden inden tilberedning og lade det trække lidt. Prøv også at eksperimentere med andre forskellige metoder til at tilføje krydderier til dit kød. Dette vil give dig frihed til at udforske forskellige måder at skabe dejlige måltider på.
Vil du lære mere om krydderier? Tjek nedenstående artikler:
Pølseforberedelse og pro-tip om krydderier
Berømte gnidningstyper parret med lækre opskrifter
Hvornår skal du gå enkelt: De bedste kødstykker til kun at bruge salt og peber
Hvad er en Rub, hvorfor og hvordan gør man det?
For flere gode ideer til, hvordan du får mest muligt ud af din Bradley Smoker, tjek de fantastiske artikler på vores Bradley Smoker Mad Rygning Blog for flere tips og tricks.