Food Smoking Versus Cooking Food with Wood, What is the Difference?

Madrygning versus madlavning mad med træ, Hvad er forskellen?

Posted on: January 12, 2023



Der er stor forskel på madrygning og madlavning med træ. Denne kendsgerning handler ikke kun om processen, men om at nå den ønskede smag for at levere et sundere måltid.

Der er stor forskel på madrygning og madlavning med træ. Denne kendsgerning handler ikke kun om processen, men om at nå den ønskede smag for at levere et sundere måltid.

Jeg har ingen bias mod mad tilberedt med træ, og jeg har gjort det selv mange gange. I dag vil vi forstå begge metoder og veje fordele og ulemper. Så du kan træffe et bevidst valg til din næste forberedelse.

Madrygningsprocessen

Madrygning er en meget traditionel måde at konservere mad på, og den blev opfundet langt før kemiske konserveringsmidler eller køleskabe var en realitet. Madrygning er simpelthen at tilføje røgsmag til din mad.

Ved at vælge specifikke træsorter kan du forstærke røgsmagen med de naturlige egenskaber fra hvert træ: fra frugtagtig og sød, til stærkt og skarpt træ; du kan parre smag til perfektion.

De to traditionelle rygemetoder er kold- og varmrygning. Ved varmrygning udsætter du maden for røg og varme. På den anden side involverer koldrøgning ingen varme inde i din ryger, og træet opvarmes i et adskilt kammer.

Lær mere om madrygningsprocessen i detaljer her!

Hvordan varmekilde kan ændre smagen af din mad

Du skal forstå din varmekilde for at opnå de tilsigtede resultater. Mange mennesker, der synes, at røget mad er for hårdt og smager surt, forbinder dette med mad, der er tilberedt med træ.

At fjerne de sure og barske smage er kun muligt, hvis træet ikke får lov til at brænde ned til aske!

Derfor bør din røgkilde være træ for at få en forbedret og rig rygersmag. Varmekilden til at tilberede maden bør dog være en anden.

Stadierne af træ til at generere ren røg, og de konkrete do's and don't's

Den ønskede røgsmag kan først opnås inden for de første par minutter, når træet begynder at ryge. Når den først er rig og aromatisk, kan den ikke fortsætte med at brænde uden en varmekilde. Det er lidt som at starte en ild og undlade at give den nok varme til, at den begynder at brænde af sig selv.

At få træet til at brænde af sig selv og fortsætte med at brænde ned til aske, vil styrke den sure smag og tilføje en masse kemikalier til din mad. Den mest udbredte er NO2 (nitrogendioxid).

Nitrogendioxid er meget giftigt og skadeligt for mennesker, fordi det, når det inhaleres, betænder lungerne. Dette reducerer immuniteten over for lungeinfektioner hos mennesker og kan forårsage mange langsigtede sundhedsproblemer.

Hvorfor skulle du ikke have en Røgring på din mad?

Har du hørt om SMOKE RING? Det er den røde foring under overfladen (barken) af kød, der bliver tilberedt med trækul eller træ som varmekilde. RØGRING har intet at gøre med røgen eller smagen og er ikke skabt af røg.

Det er en reaktion af NO2, der kommer i kontakt med myoglobin, et protein, der findes i kød. Der er ingen smag, og der er ingen fordel ved at se denne ring af rødt i kød andet end bevis på, at du og din familie indtager høje niveauer af nitrogendioxid.

Det kan være en høj mængde NO2, når du tilbereder din mad ved hjælp af en lukket grill som en pillegrill, brændegrill eller en Kamado-grill.

Min undtagelse for træ og trækul

Jeg har ingen problemer med at lave mad med træ eller kul på en udendørs grill, fordi NO2 har meget lille chance for at samle sig på din mad. Dette er det samme med offsetgrill, hvor træet og kullet brændes forskudt af den mad, der tilberedes. Dette skyldes, at størstedelen af NO2 udledes, før det har en chance for at overføre det til den mad, der tilberedes.

Den bedste kombination til din smag

Brug savsmuld for de bedste resultater! Madrygere, der bruger dette brændstof, kan lave god smagende mad. For at det kan ske, skal du fjerne træet, før det går til kul. Så du skal holde øje med din ryger, og fjerne savsmuldet, når det sortner hele vejen igennem, erstatte det med savsmuld og fortsætte din røg. Bestemt, lad det ikke blive til aske, ellers kender du resultatet.

Hvorfor Bradley Smokers leverer den reneste røg

Hvordan røgen opstår

Smagen af røgmad opnås ved kun at bruge det fineste savsmuld af forskellige træsorter til rådighed, hvilket er mit valg til Bradley Wood Smoking Bisquettes. Størrelsen, formen og vægten af Bisquettes har de samme nøjagtige standarder hver gang. Hvis de er for tunge, eller hvis de er for tætte, brænder de ikke helt op. Hvis de brændes for længe, vil de give den barske smag, og hvis de lader sig brænde til aske, ja du gættede rigtigt, vil den grimme NO2-gas blive udledt.

Det er derfor, at hver bisquette brændes ved samme temperatur, i samme tid. Og hver bisquette slukkes med vand, når den er færdig. Denne proces gør dig til den fineste røget mad.

Hvordan luft strømmer gennem rygeren

Hver Bradley Smoker er klassificeret som en naturlig trækryger. Med dette mener jeg, at luft tillader rygeren kontinuerligt fra bunden eller siden af røghuset. Der er ingen blæsere, og der er ingen måde for røg og/eller luft at blive indeholdt i Bradley Smoke-huset.

Hvorfor vil du alligevel holde røgen tilbage? Som jeg har sagt tidligere, er røgen, der giver den virkelig gode røgsmag, i den indledende røg … BAM! Jeg har lige givet en anden hemmelighed væk og blæste endnu en myte om madrygning væk.

Det er en anden myte, at du kan åbne døren og tjekke din mad, lukke døren og ikke bekymre dig om at miste al den røg. Du vil gerne tabe røgen, for mere velsmagende røg er kun få sekunder fra at blive lavet.

Mine sidste tanker

Stop træet i at brænde ned til aske! Det er hemmeligheden bag madrygning, og hemmeligheden bag velsmagende røget mad!

Den eneste ryger i verden, der konsekvent laver den reneste røgsmag uden NO2-gasdannelse i din mad, er Bradley Smoker. Når du bruger en Bradley, smager du ikke kun forskellen, men du vil også se forskellen. Der er ingen (lad os kalde det hvad det er) RØD KEMISK RING i din mad.

Jeg har meget mere at tilføje, følg med på vores blog til vores næste artikler med flere fakta, tips og tricks om madrygning.

God rygning til jer alle.

Wade Bradley