Ribeye Vs. Filet Mignon: What's The Difference?

Ribeye Vs. Filet Mignon: Hvad er "Difference"?

Posted on: January 18, 2023



At vælge den rigtige udskæring af kød til din grill kan være overvældende. Der er simpelthen for mange muligheder at vælge imellem. Hvis du vil have bøffer af højeste kvalitet, er to udskæringer, der flyver af grillen, og de fleste middagsborde ribeyes og filet mignon.

Så hvad er forskellen mellem disse to stykker oksekød?

At vælge den rigtige udskæring af kød til din grill kan være overvældende. Der er simpelthen for mange muligheder at vælge imellem. Hvis du vil have bøffer af højeste kvalitet, er to udskæringer, der flyver af grillen, og de fleste middagsborde ribeyes og filet mignon.

Så hvad er forskellen mellem disse to stykker oksekød?

Rib eye steak

Hvis du leder efter den lækreste udskæring af oksekød, vil du gerne købe ribeye-bøf. Ribeye-steaken er et snit over resten på grund af dens intense smag og mørhed.

Som navnet antyder, er ribeye et snit, der kommer fra koens ribbensektion. Dette snit ligger mellem et dyrs skuldre og lænd. Skønt det ligner en vis mørbrad, er udskæringen ret mør, men med mere marmorering og fedt. Marmoreringen er med til at give et ekstra mørt og saftigt stykke kød kendt for sin rige smag.

Den har fået sit navn fra dens udseende, som nogle gange indeholder fedt og en karakteristisk hvirvel af kød på indersiden af bøffen. Ribeyes og primær ribbenssteg kommer fra samme sted, men førstnævnte er skåret i skiver i stedet for at blive kogt hele.

Når den skæres i tynde skiver mod kornet, er ribeye en af de mest møre udskæringer af oksekød. For sådan en mager udskæring af kød er det overraskende smagfuldt og rigt på fedtstoffer, der tilbyder vidunderlig smag uden at tilføje meget vægt.

Der er forskellige udskæringer af ribeye: udbenet og udbenet. Udskæringen sælges generelt tørt og vil drage fordel af en fugtig tilberedningsmetode.

Filet Mignon bøf

Mens ribeye tager prisen for smag, er filet mignon den mest møre udskæring af oksekød. Navnet "filet mignon" er fransk og oversættes løst til "lækkert tykt stykke."

Filet mignon skæres fra mørbraden. Mørbraden er det kød, der er placeret bagerst på dyret, under lænden, som er den del af kødet på indersiden af brystkassen. Med en okserib findes mørbraden i den sidste del af kødet.

En filet mignon skæres fra den større del af lænden bag brystkassen. Mørbraden får lidt bevægelse hos et dyr, fordi det ikke er vægtbærende væv. Den har derfor mindre bindevæv, deraf dens ømhed. Den bedste filet mignon udskæring kommer fra midten af mørbraden, som er den blødeste.

Vævet har små strimler af fedt, der løber igennem det. Den indeholder også mindre marmorering end de fleste udskæringer, hvilket gør dens smag mildere i sammenligning.

Større forskelle

Den største forskel på de to typer bøf er, hvor de kommer fra. Vi kan dog gå længere og differentiere dem gennem smag, tekstur, størrelse og endda omkostninger.

Smag

Ribeye har mere smag end filet mignon. Hvis du leder efter en solid oksekødsmag, så gå efter førstnævnte. Ud over en mindre udtalt smag har filet mignon mindre fedt og er generelt mindre fedtet end ribeye.

En anden faktor, du kan overveje her, er tilbehøret til din ret. Den stærke oksekødsmag i ribeye kan overdøve mange ingredienser.

Struktur

Begge udskæringer af oksekød er naturligt møre. Dog har filet mignon en blødere tekstur end ribeye. Som nævnt tidligere har dette mere at gøre med placeringen af snittene og fraværet/tilstedeværelsen af bindevæv - jo mere vævet er, jo hårdere er snittet. I vores tilfælde har mørbraden, hvor filet mignon kommer fra, mindre væv og er derfor mere mør.

Udseende & Størrelse

Filet mignoner er normalt mindre end ribeyes. Filet mignon er normalt omkring 1 tomme tyk og 6-8 inches lang. Musklen den kommer fra er rørformet, så de fremstår runde, når de skæres. Ribeye-bøffer er derimod mere generøst skåret.

Udseendet på de to bøffer er også væsentligt forskelligt. Du vil se færre striber af fedt drysset i en filet mignon sammenlignet med en ribeye. Ribeyen har store dele fedt inde i bøffen såvel som rundt om kanterne. Derudover virker filet mignon glattere, hvilket forklares med manglen på bindevæv. Ribeyen har en hårdere overflade.

Koste

Mens begge har en tendens til at koste mere end andre udskæringer af kød, er filet mignon betydeligt dyrere end ribeye. Ømheden af snittet og dets knaphed kan forklare hvorfor.

Hvilket snit er bedst til rygning?

Forskellige mennesker har forskellig smag. Udskæringens naturlige tekstur vil dog også spille en rolle i tilberedningstiden for dit kød. Den hårdere ribeye vil generelt tage længere tid end filet mignon på rygeren. Hvis du leder efter den bedste smag, så gå efter ribeye. Hvis teksturen er din første overvejelse, så gå efter en filet mignon.

Se et par flere bøfartikler her:
5 Steak færdighed Interne temperaturer og tider
Sådan skal du være mørende bøf
Sådan tilberedes den perfekte New York Strip Steak

For flere gode ideer til, hvordan du får mest muligt ud af din Bradley Smoker, tjek de fantastiske artikler på vores Bradley Smoker Mad Rygning Blog for flere tips og tricks.