Smoked Olives, Love ’em or you hate ’em

Røgede oliven, Elsk dem, ellers hader du dem

Posted on: January 11, 2023



Gennem årene har jeg ændret mine kan lide og ikke lide, som de fleste mennesker gør. At gå fra at drikke en liter mælk om dagen til at drikke absolut ingen. Fra at foragte svampe – deres tilstedeværelse i en ret, der gør den uspiselig – til ikke at kunne få nok af dem. Jeg har lavet et par flere måltider, end jeg gerne vil indrømme af en massiv skål kogte svampe. Fra at anmode om krukkede cocktailpølser som min fødselsdagsmiddag til at undgå selv at kigge på dem i købmanden for at undgå at gagge.

Gennem årene har jeg ændret mine kan lide og ikke lide, som de fleste mennesker gør. At gå fra at drikke en liter mælk om dagen til at drikke absolut ingen. Fra at foragte svampe – deres tilstedeværelse i en ret, der gør den uspiselig – til ikke at kunne få nok af dem. Jeg har lavet et par flere måltider, end jeg gerne vil indrømme af en massiv skål kogte svampe. Fra at anmode om krukkede cocktailpølser som min fødselsdagsmiddag til at undgå selv at kigge på dem i købmanden for at undgå at gagge.

Vores smag udvikler sig med tiden

Mange mennesker tror, at vores smag udvikler sig til at blive mere og mere sofistikeret. Når alt kommer til alt, hvis du kan sætte pris på en fin whisky serveret pæn og noget godt stinkende ost, skal din gane være finere. Højre?

Gennem alle ændringerne i smagen har der været en, der altid har forblevet den samme. Oliven. Jeg hader dem. Jeg hader dem.

En overbevist oliven-hader

Før du dømmer, så tro mig. Jeg har prøvet meget hårdt på at kunne lide dem, ved at spise hver type oliven tilberedt på flere forskellige måder, men nej. Had var der stadig! Og for en, der elsker fermenteret, syltet og saltet mad, var det virkelig mærkeligt ikke at kunne lide oliven. Det er det eneste, jeg ikke kan holde ud at spise.

En frygtelig hændelse gjorde tingene endnu værre! En af mine kokke lavede aftensmad til mig. Han lavede en pasta til mig med soltørrede tomater, spinat og artiskokhjerter. Sikkert for en oliven-hader som mig ikke? Forkert! Gemt inde i kronbladene på et af artiskokhjerterne var en oliven!

Hvilken grim overraskelse! Da jeg bed ned på oliven, tog det al min selvkontrol for ikke at spytte den ud på min tallerken (jeg sad ved siden af to af mine stamgæster i baren). Jeg undskyldte mig selv med fuld mund, mens jeg løb til bagsiden af huset for at spytte det ud. Han hævder den dag i dag, at det ikke var med vilje. Da han udgravede oliven, mens han lavede min aftensmad sidst på natten, må en være smuttet i gryden... Sandsynligvis historie.

Elsk det eller had det

Der er ingen mellemvej. Enten er folk helt enige med mig i min foragt for oliven, eller også er de uenige og proklamerer deres udødelige kærlighed til dem. Det ser ud til at være en af de ting, som sort lakrids eller tequila, som du enten elsker eller hader.

Desperat efter at krydse grænsen mellem had og kærlighed til oliven, har jeg rodet rundt med oliven og forsøgt at gøre dem til noget, jeg nyder. Og endelig gik det op for mig, røg!

Hvem ville finde på at ryge oliven?

Vælg tre forskellige typer oliven, tør dem og læg dem i et perforeret aluminiumsfad. Røg derefter ved 200°F i halvanden time.

Du kan eksperimentere med et par forskellige bisquetter; el, hickory og eg, men for mig fungerede hickory bedst. Slutresultatet var så lækkert! Jeg elskede dem og spiste dem i en håndfuld. Rygning af oliven dæmpede den alt for skarpe smag og gav et godt strejf af velsmagende røgsmag. De var perfekte!

De laver en perfekt cocktailfestsnack!

Selvom jeg havde lovet at gemme nogle til en veninde... endte jeg med at spise dem alle sammen og måtte ryge mere for hende...og lidt mere for mig selv.
Hvor er jeg stolt af mig selv! Jeg er ikke kræsen, jeg spiser alt, selv oliven (så længe de er røget)! Når der er lidt ledig plads i min ryger, vil der helt sikkert være en bakke oliven at snacke på, mens jeg arbejder. Disse små bidder ville også være en god cocktailfestsnack!