Glædelig Canada Day alle sammen!
Canada har en lang historie og tradition for at ryge mad. Traditionelt, som det også skete andre steder, brugte folk det til at konservere kød og fisk før fremkomsten af nedkøling.
Rygning sikrede, at maden holdt sig over længere perioder og over vintermånederne, hvor der var mere mangel på mad. Ikke alene bevarede rygning maden, men det gav den også en fantastisk smag.
Ikke længere nødvendigt, men mundvand
Nu med køleskabe i stort set alle hjem, behøver vi ikke at ryge mad for at bevare det, men det gør det også for den smag, det giver. Rygning af mad er stadig meget almindeligt og en del af nutidens traditioner i mange nordlige lande som Grønland, Rusland, Sibirien, Skandinavisk og Canada.
Det canadiske køkken er notorisk svært at definere. Joe Clark, vores 16th Premierminister sagde, at "Canada har et køkken af køkkener. Ikke en gryderet, men et smorgasbord.” Vores mad er påvirket af nogle mange andre lande, at der er så få rent canadiske retter.
Røget laks, Donairs, Perogies, det canadiske køkken?
Vi mange producerer noget af det bedste koldrøgede laks, men det er en ret der stammer fra de skandinaviske lande. Nova Scotia kan have deres egen stil af donairer, men retten stammer fra Tyrkiet. De canadiske prærier laver de bedste perogier, men det er en ret fra Ukraine. Så hvad er canadisk?
Nogle af vores mest berømte canadiske fødevarer er røget, såsom...
Røget guldøje
Da vi er det multikulturelle samfund, vi er i dag, er der påvirkninger fra hele kloden, men de fleste traditionelle røgede canadiske fødevarer stammer hovedsageligt fra vores First Nations-rødder.
Nogle retter såsom røget kød i Montreal-stil (hvis sande oprindelse i bedste fald er fuzzy) og canadisk bacon har en mere europæisk indflydelse. Men de mange røgede canadiske fødevarer stammer fra vores første folks køkken og er århundreder gamle.
Til ære for vores fantastiske land, lad os fyre op for rygeren i dag og lave noget canadisk mad!