How to smoke cheese. Step by Step

Hvordan man ryger ost. Trin for trin

Posted on: January 11, 2023



Maple glaseret røget cheddar!

Ahornglaseret røget Cheddar!

Jeg elsker røget cheddar...jeg mener jeg *virkelig* elsker det. Problemet med at købe det er, at det kan blive ramt eller gå glip af ... nogle gange er det fantastisk, nogle gange er det ikke, selvom det altid er dyrt!

Sagen med at ryge ost er, at det kan blive på samme måde… nogle gange fantastisk, nogle gange ikke, og fordi der er så mange variable involveret, kan det kræve en masse forsøg og fejl, før du rammer den vindende opskrift.

Slutresultatet af tre års eksperimenter

Det, jeg vil lægge ud her, er den nøjagtige metode og ingredienser, jeg bruger til at lave min cheddar. Er det den bedste røgede cheddar i verden? Du bliver nødt til at fortælle mig det!

Hvad det imidlertid *er*, er slutresultatet af tre års eksperimentering, justering og forsøg og fejl (og noget virkelig forfærdeligt ost i processen!).

Det handler om osten

Jeg har fundet ud af, at de fleste kommercielle emballerede oste er 'OK' i rygeren, men sjældent er de gode. De har tendens til at være en smule fedtede og tilbøjelige til at svede, selv ved lavere temperaturer.

Det lykkedes mig dog at finde en ost, der ryger usædvanligt godt: Armstrong Old Cheddar. Armstrong cheddaren er en smule tørrere end nogen af de andre kommercielle oste, jeg har prøvet, har en række små sprækker og lommer på overfladen til at holde på lækker røg og glasur og er en *perfekt* form til rygning.

Derudover er de 2"x2"x7 ½" i stedet for de mere almindelige 1"x4", og som en ekstra bonus er Armstrong lavet i Canada.

Sådan glaserer du osten

Så vi har osten….nu om den glasur. Jeg glaserer min ost med en let pensling af ren ahornsirup, inden jeg ryger.

Antydningen af sød ahornsmag balancerer rigtig godt med røgens rigdom og ostens skarpe kant. Desuden hjælper siruppen med at holde osten fugtig, udover at give røgen en bedre overflade at holde sig til, samtidig med at den ikke hæmmer smagsindtrængning i blokken.

Metoden

(Bemærk: Jeg ryger altid min ost, når udendørstemperaturerne er mellem -5 og -10 grader Celsius, for de bedste resultater)

1. Fjern plastikken fra osten, stil blokken(e) på enden og stil den i fryseren i en time. Dette vil ikke fryse osten, men afkøle den til optimal rygetemperatur, mens den tørrer ostens yderside.

2. Tag osten ud af fryseren, og pensl let med ahornsirup ved hjælp af en silikonebørste. Du ønsker ikke at lægge osten i blød med siruppen, bare en let skum. Arranger på stativer.

3. Fyld et par timers æblepuck i rygeren, start den og fyld puckfangskålen med isterninger.

4. Indlæs dine stativer så højt i rygeren som muligt, og åbn ventilationsåbningerne ½ vej. Åbn mere, hvis temperaturen er over -5 eller luk dem mere, hvis det er koldere end -10.

5. Ryg din ost i to timer, åbn døren kort hvert 30. minut for at rotere osten ¼ omgang. Mens du vil miste noget røg ved at gøre dette, sikrer det, at osten er jævnt røget, hjælper med at holde temperaturen i skak og tillader også enhver fugtighed at undslippe rygerboksen. Bare rolig, røgen kommer sig hurtigt.

6. Når de 2 timer er gået, åbner du døren og lad osten stå i rygeren i 15 min.

7. Kom osten ind i huset, og pak den tæt ind med plastfolie. Sæt derefter den indpakkede ost i en Ziploc-pose og anbring den bagerst i dit køleskab i mindst to uger...en måned er bedre. Selvfølgelig kan du blive fristet til at prøve din ost med det samme, men tro mig på dette: Lad være med at gøre det! Osten vil være ekstremt bitter, indtil den har fået en chance for at ældes/smagene får lov at trænge ind.

Vær tålmodig og rod ikke din ost

Men hvis du ikke kan modstå og absolut SKAL vide, hvordan osten smager med det samme, så gå tilbage til din ryger, åbn døren og giv indersiden af døren et godt slik...den smager præcis det samme , men du vil ikke ødelægge osten på denne måde.

Det er det! Du har fulgt min opskrift, været tålmodig og er klar til at prøve din kreation. Nyd den alene, som en fantastisk tilføjelse til burgere eller pizza, eller tag den ekstra blok og pak den ind til en god ven.

Skål,

Ryan Shervill
www.RyanShervill.com