Jagt er en af de mest traditionelle former for høst af mad til din familie. Det er en tradition og en sjov hobby, men mens mange vender sig til at fryse, grille eller stege vildt, går de glip af en af de lækreste metoder til at bevare en jagt – rygning! Det er vigtigt, at du gør det rigtigt for at få mest muligt smag ud af dit vilde vildt. Hvis du vil krydre dit råvildt med røg, er der et par tips, som du kan bruge for at få succes. Her er 6 fantastiske tips til at ryge den bedste vilde vildtopskrift!
1. Det er tid til at veje dit kød
Succesfuld rygning starter langt før du putter den i rygeren. Når du har trimmet alt fedt på dit kødstykke, er det vigtigt, at du vejer dit kød, så du ved præcis, hvor meget krydderi og kur, du skal bruge. Alle kvalitetsopskrifter bør have en krydderiopskrift, der er på pund, så du både med succes kan bevare og smage dit vildtlevende vildt.
Tjek ud Bradley Smokers spilopskrifter for mere inspiration og ideer til din næste madlavning!
2. Lage, saltlage, saltlage
Hvis du ryger et magert kød som fasan, vild kalkun og vildtkød, skal du give kødet en dukkert i en fast saltlage i et par timer, før du putter det i rygeren. Hvis du ryger kød og ikke har tænkt dig at opbevare det ret længe, kan en saltlage give ekstra fugt til et magert kød.
3. Lav og Langsom
Som en mør steg i ovnen er nøglen til rygning at gøre det lavt og langsomt. En højere temperatur betyder ikke kun en kort røgtid, men det betyder også kortere holdbarhed. Jo længere tid et stykke kød bruger i en ryger, jo mere fugt taber det og jo mere salt bliver det, begge dele er afgørende for et velbevaret stykke kød.
4. Lad det hvile!
Hvis du spiser kød lige ud af rygeren, som et stykke kød tilberedt andetsteds ved en højere temperatur, skal det stadig hvile. Lad det stivne på disken pakket ind i folie i cirka 20 minutter, før det skæres i skiver. Dette gør det muligt for den at absorbere enhver saft, der er tilbage på indersiden, giver den velsmagende røgbark tid til at hærde, og du vil stadig have et fantastisk varmt stykke røget kød.
5. Den rigtige måde at ryge Jerky
Hvis du laver jerky i rygeren og ikke er sikker på, hvordan du kan se, om den er klar, er der et enkelt trick: korrekt røget jerky skal bøje sig uden at gå i stykker, mens du stadig føles fast. Hvis det er squishy som råt kød, har det brug for mere røgtid. Hvis det går i stykker, så blev din jerky kogt i rygeren i stedet for tørret. Du skal lave den næste batch ved en lavere temperatur. Hvis det går i stykker, når du bøjer det, skal du spise det med det samme. Det vil være mindre sejt end ryk, og det holder ikke længe, men det vil stadig smage ret godt.
6. Ingen kig
Følg den anbefalede tilberedningstid for din opskrift, og modstå helt sikkert trangen til at se på den hvert femte sekund. Hver gang du åbner din ryger for at kigge, slipper den både varme og røg ud. Dette resulterer i længere tilberedningstid og mindre smag på dit kød, hvor det skal være.
Afsluttende tanker
Og der har du det, her er 6 fantastiske tips til at ryge den bedste vilde vildtopskrift! Du kan ofte eksperimentere med en ryger og lave dit eget repertoire af opskrifter og kreationer. Husk at tjekke ud Bradley Smoker blog for flere lækre rygetips og tricks.