Du er måske stødt på begreberne sommerfuglekylling eller spatchcock-kylling i forskellige opskrifter og undret dig over, hvad de egentlig betyder, eller hvad forskellen mellem de to er. Sandheden er, at du måske ikke er den eneste. Der er sikkert andre mennesker, der ikke kender forskellen på de to. Det overraskende faktum er, at processerne er langt mere ligetil, end navnene lyder. Nå, det burde ikke være en bekymring længere. Vi vil dele med dig, hvad de faktisk betyder, og hvordan du udfører de to effektivt.
At sommerfugle en kylling betyder simpelthen at skære et udbenet kyllingebryst vandret næsten tre fjerdedele af vejen og derefter åbne det ud som en bog. På den anden side refererer spatchcocking en kylling til at skære kyllingens ryg i længderetningen ned ad rygraden og derefter flade den ud ved at trykke på brystet. Spatchcocking en kylling er lettere end butterflying en og kræver kun en fjerkræ saks at gøre.
Sommerfugle kylling
Sommerfuglekylling er processen med at skære en udbenet kylling i skiver, når du tilbereder brystfileter for at gøre det nemt at tilberede. Normalt varierer kyllingebrystfileter i størrelse, hvilket igen kan påvirke tilberedningsprocessen. Det er normalt en udfordring, når man har at gøre med større fileter. Større fileter kræver længere tilberedningstid, hvilket kan føre til overkogning af andre dele, hvorfor det er nødvendigt at sommerfugle kyllingen.
Sådan sommerfuglekylling
At sommerfugle en kylling er en nem proces, som du kan udføre derhjemme. Det kræver kun en saks eller kniv og et fast greb.
Til sommerfugle kyllingefileter:
- Læg et kyllingebryst på en ren og flad overflade, gerne et skærebræt.
- Mens du holder kyllingen godt fast, brug din kniv til at lave et trekvart snit vandret gennem kyllingefileten. Sørg for ikke at skære igennem, da du ikke vil ende med to stykker.
- Åbn din ¾-vejs skåret kyllingefilet for at skabe en bog som en form eller en, der ligner en sommerfugl.
- Du kan også vælge at bruge en klud til at tage fat i din sommerfugle kyllingefilet for en jævn tykkelse.
Fra skærebrættet kan du vælge at marinere din kylling, som din opskrift dikterer. Din sommerfuglekylling er så klar til madrygeren eller panden, og du vil være sikker på at få jævnt tilberedt kød.
Sommerfuglekylling er perfekt til et hurtigt måltid, grill eller en nem pandestegningsopskrift.
Spatchcocked kylling
At spatchcocke en kylling betyder simpelthen at slippe af med rygraden og tillade let åbning og fladning. Dette vil efterlade dig med et enkelt lag, der er nemt at tilberede.
Du ville spatchcocke en kylling af forskellige årsager, hvoraf nogle inkluderer:
- Jævn krydring – Spatchcocked kylling er en af de nemmeste kyllingeudskæringer at krydre. Du kan nemt gnide eller påføre dit yndlingskrydderi uden meget spild. Den jævne overflade betyder, at trommestikkene og lårene er på samme niveau og let tilgængelige.
- Til sprødt skind – Når kyllingen åbnes, blotlægges hele dens skind opad, som bliver lækker og sprød under tilberedning.
- Ensartet madlavning – Vi ønsker alle mør, glat, veltilberedt og lækker kylling. Spatchcocking flader hele kødstykket ud, hvilket giver mulighed for jævn tilberedning. Dette vil spare dig for en masse tid, du ville have brugt på at vente på, at lårene skal koge.
- Til rygning – Spatchcocked kylling er også ideel til grillfolk. Det udfladede stykke giver meget mere madlavningskontrol og fremskynder også tilberedningstiden. En spatchcocked kylling fylder også mindre på madrygeren.
- Servering – Spatchcocking hjælper dig med at rive kyllingen op, hvilket gør det nemt at løfte den under servering. Det er også nemt at hakke det i stykker ved hjælp af et skærebræt, hvilket gør serveringen nemmere.
Hvordan man spatchcocker en kylling
Trin et går ud på at vende kyllingen på hovedet, så brysterne er på skærebrættets overflade med ryggen mod dig.
Skær kyllingen langs rygraden gennem ribbenene. Du bliver nødt til at bruge lidt kraft for at få det gjort, især langs ribbenene. Skæringen skal være lidt ved siden af rygraden og ikke direkte sammen med den.
Hvis du bruger en saks, skal du sikre dig, at du klipper ved hjælp af klingedelene tæt på, hvor de er syet sammen og skåret gennem rygraden.
Vend kyllingen i skiver, og brug hænderne til at trykke lidt på brystbenet, indtil det åbner sig. Vi anbefaler at bruge håndfladen til at trykke ned på kyllingen og stoppe, når du hører en knasende lyd. Sørg for, at lår og bryster ligger på samme niveau.
Du kan vælge at marinere eller overføre kyllingen til gryden eller madrygeren direkte. For flere gode ideer til, hvordan du får mest muligt ud af din Bradley Smoker, tjek de fantastiske artikler på vores Bradley Smoker Mad Rygning Blog for flere tips og tricks.