Bradley Cold Smoked Salmon with Dill

Bradley Kold røget laks med dild

Sandra Tate

Juler, der hurtigt nærmer sig og røget laks, er altid høj på vores liste over 'must haves' til det festlige bord. Uanset om det er på Blinis med drinks eller med kryptering til morgenmad, er det lige så meget til jul og nytår som Tyrkiet.

Ingredients

1 kg tyk laksefilet, ben fjernet

til kuren:

500 g havsalt

250 g blødt brun farin

1 spsk tørret dild

Preparation

Jeg indrømmer, at jeg undgik at lave min egen røget laks i et godt stykke tid, skræmt af muligheden for at lave en dyr fejl. Jeg burde ikke have været bekymret, det er en enkel og meget givende proces. Som altid overgår resultaterne alt, hvad du kan finde på supermarkedets hylder, og der er plads til at eksperimentere for at lave dit helt eget unikke produkt. Da jeg også er meget glad for gravad laks, har jeg valgt at inkludere dild i min opskrift, men udelad det gerne, hvis du foretrækker det.

Denne måned har jeg ikke inkluderet en opskrift, (selvom udskæringer vil give en fantastisk paté, og den er dejlig i pastaretter og quiche), fordi der er lidt mere fantastisk end en tallerken med tynde oblatfolder af røget laks sammen med en kile citron og kornbrød.

Køb din laks frisk hos en god fiskehandler og husk, at dit færdige produkt bliver skåret i tynde skiver. Når det er sagt, vil jeg personligt altid foretrække at vælge et tykt stykke fisk og ikke bagenden. Skællene vil være blevet fjernet, men du skal selv stifte knoglestykket - stryg knoglelinjen bagud, og knoglerne kan let mærkes og lokaliseres, så er det en simpel opgave at bruge en pincet eller en lille tang til at fjerne dem.

Metode:

Kom sukker, salt og dild i en skål og bland grundigt. Fordel en god håndfuld, cirka en fjerdedel, af blandingen jævnt over en tætsluttende beholder (en plastikkageæske eller et dybt bradefad gør det) og pres laksen med skindsiden nedad over kuren. Gnid mere af blandingen ind i kødsiden af laksen og pak derefter resten over toppen for at danne en tyk skorpe af kur - det er vigtigt, at størstedelen af kuren ender på kødsiden. Dæk til og stil på køl i 12 timer eller natten over.

Nu vil fisken have mistet noget fugt, og du kan dårligt finde noget slammet kur omkring fileten. Skrab forsigtigt så meget af kuren væk som du kan med fingrene (den skal kasseres) og skyl under en kold hane for at fjerne resten. Du vil opdage, at der har været et betydeligt vægttab (ca. 15%), og fisken vil være ret stiv (især skindet), mens kødet nu er markant dybere i farven. Dup tør og læg fileten på et rent køkkenrulle og lad den stå i 3 timer i køleskabet eller et koldt, luftigt sted, hvorefter overfladen vil være let klæbrig at røre ved. Gnid overfladen med mere dild (eller ej, hvis du foretrækker det), og læg med skindsiden nedad på en Bradley Smoker trådhylde.

Fyld stakken af Bradley Smoker med bisquette efter eget valg (for mig er det klassisk egetræsrøg, men æble ville fungere godt), og sæt op med koldrygeradapteren. Adapteren er meget vigtig til langvarig kold rygning, men disse kølige, klare dage er også en bonus. Lad den øverste udluftning være helt åben for at tillade god cirkulation af røgen. Ryg i 6 timer (eller længere, hvis du kan lide en stærkere smag).

Fjern og pakk ind, inden du sætter den på køl i et par dage, så den bløder, inden du skærer i skiver - og brug det tyndeste blad, du har, for at opnå de bedste resultater. GLÆDELIG JUL!

Egetræ
 Træ

Egbisquetter til Bradley Smokers

Det mest alsidige træ af dem alle er eg. Passer især godt til fjerkræ, oksekød, svinekød, lam og vildt.

Shop Now