Smoked Lobster Mac and Cheese

Røget hummer Makaroni og ost

Thomas Karlstein

Jeg har altid ønsket modsigelsen i luksus junkfood.

Ingredients

2 friske hummere

makaroni og ost

100 g rigtig lys pilsner

230 g mælk

14 g natriumcitrat

360 g revet salt ost uden sødme (foreslået 70% cheddar 30% gouda eller edam)

300 g tør pasta (albuepasta til den klassiske amerikanske mac and cheese-følelse)

hakket persille til pynt med evt. sprødstegt drænet bacon revet cheddar eller anden ost

Preparation

Et tidligt minde er luksusburgeren hos mamma langs E4 på vej til Arlanda, hvor man kunne bestille en hamburger med blandt andet russisk kaviar. Jeg ved ikke, om det blev bestilt meget ofte, sandsynligvis ikke. Selv kiggede jeg altid bare på den, lidt chokeret over prisen. I mine teenageår var min lomme alt for tom, og første gang jeg prøvede ægte kaviar ville det bestemt ikke være på en hamburger i et gadekøkken. Så meget havde jeg forstået. Forhåbentlig mættede den prætentiøse burger nogle, selvom jeg mest synes, det var på menuen at kreere en snackis.

Her er jeg, femogtyve år senere, og skriver om en hamburger, jeg aldrig har smagt, fra et sted, der i hvert fald i sin oprindelige form ikke eksisterer længere. Med luksuriøs junkfood mener jeg ikke kun luksuriøst som i dyrt, det kan også være luksuriøst i det omfang, det er veltilberedt. En anden ting, jeg godt kan lide, er, når der er et sammenstød mellem ingredienserne. Som i retten skal vi lave mad i dag. Den friskrøgede hummer parret med noget så simpelt som makaroni og ost er en rigtig frontal kollision i forhold til ingredienser, men smagene går bestemt hånd i hånd, hvorfor det nok ikke er første gang, du har hørt om Lobster Mac & Ost. Ikke at skrue lidt op for en i forvejen klassisk ret ville være helt ulig mig.

Af den grund ryger jeg selvfølgelig hummeren. Ikke helt fra bunden, den bliver stadig tilberedt i en butik, men efter cirka en time i røgen har den den helt rigtige mængde røgsmag til at tage denne ret endnu højere op. I sidste øjeblik satte jeg også skålen med makaroni og ost i røgen. Den fede ostesauce, omhyggeligt smagt til med let bouillon og mælk, absorberer hurtigt røgaromaen og tager farve.

Til sidst grilles røget hummer og pasta med mere ost. Serveret med sprød bacon og lidt smukt grønt på toppen føles det næsten forkert at putte ordet junkfood i munden længere.

Røget hummer - Metode:

Vend hovederne af hummerne. Lægges på en rygerist, så væskerne i skallerne bevares bedst muligt under rygningen.

Røg hummerne øverst på rygeren med milde bisquetter i 1 time ved ca. 70°C.

Mac og ost (med ostesauce, der ikke skærer) - Metode:

Kog pastaen al dente efter anvisning på pakken. Salt kun meget let.

Hæld vandet fra og skyl med koldt vand, så kogningen stopper, uden at pastaen bliver iskold.

Stil til side og start med ostesovsen. Det er nemmest at lave ostesovsen i en termomixer.

Bland væskerne med natriumcitrat, indtil de er opløst.

Indstil temperaturen til 70°C, hastighed 3, og lad blot osten nedad efterhånden som den smelter. (Uden termomixer, resultatet taget i betragtning, går det lige så godt i en almindelig gryde med håndmixer. Husk dog ikke at hæve temperaturen for meget.

Brug helst vandbad. Opvarm væskerne i et vandbad, indtil den når maks. 70°C. Når saltet er opløst, begynder du at tilføje ost lidt ad gangen. En spiseskefuld ad gangen er nok.

Arbejd osten ned med en stavblender. Fortsæt med mere ost, efterhånden som den smelter.)

Bland to portioner pasta i en gryde eller skål af rustfrit stål.

Hæld ostesovsen over. Muligvis vil ikke al ostesovsen blive forbrugt. Pastaen skal suge, men den må ikke drukne.

I løbet af de sidste 10 minutter af hummerrygetiden placeres skålen med blandet makaroni og ost i rygeren. (Prøv at matche blandingen af pasta og ost med hummerens sidste fase i røgen. Du vil ikke have, at pastaen bliver for kold.)

Betjener :

Tag derefter alt ud af røgen. Saml hummerne oven på to serveringsskåle fyldt med mac og ost. Pynt (primært pastaen) med revet ost og kør derefter til højeste temperatur under grillelementet i en ovn. Når osten er farvet – tag den ud og pynt med valgfrit tilbehør som sprødt bacondrys, revet ost og eller hakket persille.