Overrask med en røget juleskinke i Bradley røg
Der er vel få retter, som vi svenskere har så særligt forhold til som juleskummen?
Ingredients
Aqua hvid sennep:
300 ml æblecidereddike
10 spsk flormelis
160 g lyse sennepsfrø
4 spsk sennepspulver
1 dl akva hvid
0,5 dl appelsinjuice
4 tsk flydende honning
salt peber
Preparation
Hvornår kan man begynde at nyde det, skal det koges eller bages, hvilken form for grillning gælder? I og ved hvilken temperatur skal den tilberedes? Skal den være saftig som vores sædvanlige smørrebrød eller køre lidt længere, så den typiske juleskinkesmag kommer frem? Hvis det lykkes os at blive enige om tilberedningen af juleskinken, fortsætter det i næste trin. Hvilken slags sennep foretrækkes og på hvilket brød skal det være? Vi gør alle forskelligt, men har lige ret. For det er det, der er så hyggeligt ved juleskinke. Der er ikke noget rigtigt eller forkert. Der er bare alles egen version af juleskinke. Vi ved egentlig ikke så meget om juleskinken. Det er nogle gange lettere at datere retter som Karl XII's kåldolme, end retter der kan betegnes som vores egne.
Man ved, at juleskinken i sin nuværende form i hvert fald var på bordet i slutningen af 1800-tallet. I nationalromantiske julemalerier som dem af Jenny Nyström klarede et stort stykke kød sig godt og viste velstand og overflod. Det må da hovedsageligt have været nydt af de mere velstillede, mens de mindre velhavende stadig måske spiste gris, men ikke juleskinke på den måde, vi kender det.
Andre mener, at juleskinken har sin oprindelse allerede i vikingetiden. At den ville nedstamme fra den særligt livsbekræftende gris Särimner, som blev genopstået lige i tide til næste laug. Naturligvis holdt vikingerne grise og bestemt blev der spist svinekød ved store festivaler, men julen blev først fejret meget senere.
Men hvad er en juleskinke? Juleskinke er ikke et specifikt stykke, men består som regel af flere stykker. Som regel består en stor udelt juleskinke af flere dele som inderlår, yderlår, rulle, skank, roastbeef og pommes frites. Denne større originale skinke deles derefter i to, tre eller fire stykker, så den passer til slutforbrugerens størrelse. Denne kombination af forskellige stykdetaljer og hvordan de derefter er opdelt er forklaringen på, hvorfor ikke to juleskinker er ens. Enten i form eller tekstur. Jeg har forstået, at mange mennesker har svært ved at tage nye måder at tilberede noget på, som rummer så mange følelser.
Juleskinken er ikke bare mad, men fungerer som et symbol på alt det, vi sætter pris på ved julen. Det er, som om traditionen med det runde grillede stykke kød rummer en del af den tryghed, som vi så gerne vil føle. Hvordan juleskinken tilberedes er også en del af denne tradition, hvorfor det er svært for mange at begive sig ud på nye måder. Mange mennesker ser ud til at opleve en merværdi ved næsten rituelt at genskabe den samme juleskinke år efter år. Jeg mener, at traditioner er vigtige, men går ikke så meget op i principper. Heller ikke når det kommer til juleskinke.
Af den grund vælger jeg som tusindvis af skåninger at ryge juleskinken. Resultatet er en langsomt kogt juleskinke med en velafbalanceret røgsmag. Det, vi forbinder med juleskinke, er der stadig, men med en antydning af røg. Rygning er i øvrigt en tilberedningsmetode med en historie, der går meget længere tilbage end juleskinkens.
Til min røgede juleskinke serverer jeg gerne en hjemmelavet aqua hvid sennep. Jeg foretrækker at lægge den røgede juleskinke på et levainbrød, mens jeg drikker et glas julemost så skummende, at jeg gror overskæg.
Vi hos Bradley vil ønske dig en dejlig jul med masser af røg og hårde Bradley-pakker! Røget juleskinke En færdigkantet juleskinke af enhver størrelse elletræsbriketter
Metode:
Skyl skinken under rindende koldt vand. Tør derefter af med rent papir. Sæt herefter på en rist og lad tørre i køleskabet i et døgn. En tør skinke giver den en finere farve og en mere ubitter smag fra røgen. (Hvis du har travlt, kan du tørre skinken i en time ved 60°C i varmluftsovn.)
Indsæt et ovntermometer.
Ryg så juleskinken på grillen midt i røgen. Røg ved 70-80°C. Afhængigt af størrelsen tager det forskellig tid. En skinke på cirka 2,5 kg tager cirka 12 timer afhængig af tykkelsen. Vi foretrækker en måltemperatur i skinken på 68-70°C. For en stærkere farve, når skinken begynder at nærme sig måltemperaturen, kan du hæve varmen til 140°C.
Når skinken har nået sin måltemperatur, tages den ud og får lov at køle af på bænken. (Hvis udetemperaturen ligger mellem 0-5°C, er det en god idé at slippe varmen ud af rygeren, lukke lågen og så lade skinken blive og køle af i røgen. Rygeren rummer så meget røgaroma, at det hjælper at fortsætte med at smage skinken, selv mens den er afkølet.)
Aqua hvid sennep Metode:
Kog eddike, sukker og sennepspulver til det er opløst.
Tilsæt sennepsfrøene. Lad simre indtil halvdelen af væsken er tilbage.
Kom det hele i en blender og lad det virke lidt.
Tilsæt akvavit, appelsinjuice og honning.
Kør røremaskinen endnu et øjeblik på lav hastighed.
Lad afkøle og smag til med salt og peber. (Hvis du vil have en helt alkoholfri sennep, kan du lade alkoholen simre i opskriftens første trin. Hvis sennepen så bliver for tyktflydende, kan du spæde op med et skvæt vand i sidste trin).
Bred vifte
Pakke
Denne sortspakke indeholder 24 hver af æble, el, mesquite, hickory og ahorn for en række forskellige smagsvarianter.
Shop Now