Ribben Med en smag af jul - en anden tradition
Træet er dekoreret, Gävlebocken (i skrivende stund) står stadig stolt, og det er begyndt at blive lidt hvidt omkring os.
Ingredients
4,5 kg baby ryg ribben
1 L julemost (ikke lys)
saltlage:
3 L vand
3 dl salt
1 dl sukker
Gnide:2 spsk ingefær
2 spsk koriander
2 spsk spidskommen
0,5 spsk muskatnød
0,5 spsk kanel
0,5 spsk nelliker (kværnet)
Glasur:ca. 3 dl rognebærgele
1 dl revet frisk ingefær
1,5 dl appelsinjuice
3 spsk brun farin
Preparation
Træet er pyntet, Gävlebocken (i skrivende stund) står stadig stolt og det er begyndt at blive lidt hvidt omkring os. Nu er der ikke langt til vores største ferie, men inden da lidt om noget der er glemt. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at minde om, at det er "Thomas' fulde tønde" i dag. Udtrykket betyder ikke, at nogen Thomas nødvendigvis har kigget for dybt i glasset, men er en populær betegnelse for den dag, hvor det før var tilladt at smage juleøllet. Thomas har tilfældigvis navnedag i dag. Hvilket må være sjovt for ham?!
Det fremgår af livsbeskrivelser, at at drikke øl nok er den ældste kendte svenske juletradition. Om det er sandt eller ej ved jeg ikke?
Personligt tror jeg, at det er meget mere sandsynligt, at du gentagne gange har spist noget røget længe før omkring jul. Rygemad er således nok vores ældste juletradition. Du spiser først og bliver tørstig senere. Hvad tænkte livshistorikerne her? For at fejre denne gastro-historiske indsigt tilbyder vi spareribs til jul. Ribs med festlig smag er en tradition for mange. Jeg er selv stødt på dem lidt sporadisk, men har ikke tidligere lavet nogle selv. Da Juliga Kamben kom på banen, vidste jeg derfor præcis, hvad jeg skulle gøre. Du husker måske 3-2-1 ribs, som jeg præsenterede for et par somre siden her på Bradley?
Tilgangen i den opskrift er en ensom bred lige vej med rækværk til et festmåltid. Helt perfekt til julebordet. Så ryd sommerens BBQ-krydderierne væk og tag kanel, ingefær, nelliker, muskatnød og alle de andre smage frem, som vi så varmt forbinder med julen.
Når ribbenene har været røget et par timer med krydderierne godt smurt ind, tager vi julemosten frem. Kødet, som nu er begyndt at tage en flot farve, får herefter lov til at dampe yderligere i julidrinken, inden det males med en glasur af bl.a. rønebærgele, revet frisk ingefær og appelsin. Nu skal der bare en jul mere til med ribben, og vi har skabt en ny juletradition.
Tilfreds med ribbenene og for at hylde mine forfædres slid forkæler jeg mig selv med en kold øl med det røgede. Til ribbenene serverer vi strimlet smørstegt grønkål og hjemmelavet rødbedesalat.
Vi hos Bradley ønsker dig en glædelig jul!
Metode:
Start med saltlagen allerede aftenen før. Kog vandet op med salt og sukker. Lad det opløses og afkøl til køleskabskoldt. Læg herefter trommestikkerne ned og lad dem køle af natten over (kl. 12-18).
Næste dag - start Bradley-røgen ved 110°C og start røgfunktionen.
Skyl kammen under koldt vand og tør grundigt.
Bland de tørre krydderier sammen til en rub og arbejd krydderiblandingen ind i begge sider af kødet. Spred derefter ribbenene ud på stativerne og læg dem i rygeren. Lad derefter stå i 3 timer.
Pluk ribbenene ud. Lav derefter et enkelt "balje" af flere lag alufolie.
Læg alle dæmperne i folien og dæk med julemosten. Dæk derefter til, så det hele er helt forseglet med mere folie.
Indstil røgen igen på samme temperatur, men med slukket røgaggregat.
Lad stå i yderligere 2 timer.
I mellemtiden forbereder du glasset. Lad alle ingredienserne koge sammen i en gryde. Når tiden er gået, er det tid til at tage dæmperne ud af folien og sætte dem tilbage på gitrene.
Børst kambenene på begge sider med glasuren og placer dem igen i Bradley-skabet. Samme temperatur (110°C) som før, men nu med røgfunktionen slået til.
Lad stå i yderligere 1-2 timer.
Server med valgfrit tilbehør.