Deviled Æg
Inden den kommende påske weekend, buffet-stil måltid, studenterreceptioner og grønne havefester, føles det berettiget at fortsætte med temaet plukket mad. Denne gang bliver det en ret, som mange sandsynligvis har hørt om, men som vi tror få rent faktisk har spist.
Ingredients
8 hårdkogte æg
16 friske rejer (fint hakkede)
4 spsk mayonnaise
2 tsk dijonsennep
6 skiver syltet jalapeño (fint hakket)
1 tsk jalapeñospade
3 skiver bacon
finthakket purløg
et par stænk tabasco eller anden stærk sauce efter eget valg
cayennepeber eller paprika blandet med chilipulver til fint drys over en gravet tørret røget æggeblomme (se opskrift)
Grus røget æggeblomme:6 æggeblommer
ca. 100 g flormelis
ca. 100 g salt
Preparation
Deviled eggs er en fremragende ret til Bradley-røg. Jeg vil påstå, at røgen tager æggene derhen, hvor de kun aspirerede i den originale opskrift. Det siger sig selv - hvor der er ild, skal der være røg. Med et strejf af røg får de mere karakter, mere pift, mere smag, mere kærlighed, mere alt. For ekstra højde og tyggemodstand hakker vi et par rejer i fyldet. I modsætning til mange opskriftsfascister mener vi, at det er enhver koks pligt også at eksperimentere med de klassiske retter. Ikke hver gang, men nogle gange. Hvad der er godt kan blive bedre, og hvad der er bedst er kun til låns. Du kan kun vinde. For at hæve de små godbidder et trin mere, tager vi et trumfkort frem. Jeg tænker på gravede, tørrede og røgede æggeblommer. Det interessante ved røg fra et smagsgivende perspektiv, og som især bliver tydeligt med æggeblommer, er, at røg skaber så mange smagsassociationer.
I en blindtest, hvis man ser bort fra tekstur, vil jeg nok sige, at den serverede blomme er en slags røget kaviar. En anderledes kaviar, men stadig en kaviar. Med den behagelige smag og strålende farve er de gyldne æggeblommer helt vidunderlige at toppe små snacks med. Selvfølgelig kræver de lidt tid og planlægning, men de passer sig selv det meste af tiden og er besværet værd. Så de af jer, der aldrig har prøvet hverken djævleæg eller den gravede, tørrede og røgede æggeblomme – nu har du chancen for at kombinere de to.
Vi ved alle, at jo mere der er inkluderet, jo bedre er det. Til hovedretten kan du lave deviled æg på vagtelæg. Det er nemmere at håndtere noget, der ikke skal bides af i gå-tempo. Til påske og buffetmåltid gælder derimod almindelige hønseæg. Vælg en bedre slags æg. For ligesom med ost er der forskel på æg og æg.
Røgede djævleæg:Metode:
Start Bradley-røgen med mesquite-briketter. Hvis det er plusgrader udenfor, skal du ikke tænde for varmeelementerne.
Kog æggene hårdt, men det er bedre at fjerne æggene for tidligt end for sent. Det er normalt nok at lade dem simre i cirka 7-8 minutter efter kogning.
Flæk æggene og læg dem på rygeristen.
Læg jalapeño og bacon der også. Røg i en time højt oppe i røgen med spjældet åbent til max.
Steg herefter baconen så sprød på panden, at den senere kan brækkes til krummer. Lad afkøle og dryppe af på papir.
Pluk æggeblommerne ud, mos dem og hak rejerne.
I en skål blandes æggeblommer, mayonnaise, dijonsennep, hakket jalapeño, jalapeñospade, cirka halvdelen af den smuldrede bacon og fire store shakes af Tabasco sammen.
Knus æggeblommerne grundigt med en gaffel.
Afslut med at lægge rejerne.
Rør det hele sammen og smag til med mere Tabasco og eventuelt lidt salt.
Saml blandingen tilbage i æggehalvdelene. Det er nemmest med en sprøjtepose med et stort hul i.
Pynt først med finthakket purløg, derefter cayenne, paprika og eller chilipulver.
Afslut med at skrælle over blommen. Server med champagne, enhver mousserende drink eller hvorfor ikke en øl.
Grus røget æggeblomme:Metode:
Bland sukker og salt godt sammen.
Fordel lidt på bunden af en flad tallerken.
Skil æggeblommerne fra hviderne og læg derefter æggeblommerne på bundet af sukker og salt.
Dæk alle æggeblommerne med sukker/saltblandingen. De skal være helt tildækket og ikke længere synlige.
Stil derefter koldt i køleskabet i mindst 6 timer og højst 24 timer.
Fisk derefter forsigtigt blommerne ud. De er mere holdbare, jo længere de har stået.
Tør på en tallerken i varmluftovn ved 60°C i 4 timer.
Vend blommerne halvvejs. Prøv at børste sukker og salt af, der er tilbage på overfladen.
Læg æggeblommerne på et silikonenet på en rygerist Røg øverst uden varme i 0,5-1t.
Lad afkøle. Nu er æggeblommerne klar til at blive høvlet. (Rester af æggeblommer kan opbevares i fryseren. De er bedst, hvis de er vakuumpakkede.)
Mesquite
Træ
Som den stærkeste af rygetræerne komplementerer den rigt kød som bøf, and og lam perfekt med sin stærkere, lidt sødere og mere delikate smag end Hickory.
Shop Now